Erdők és mezők kincse a St. Andrea étteremben: bemutatkozott Kollár Endre séf
04/10/2021

Erdők és mezők kincse a St. Andrea étteremben: bemutatkozott Kollár Endre séf

Új fejezet kezdődött a St. Andrea Restaurant életében: Magyar Vadak címmel megtartotta bemutatkozó estjét az étterem új séfje, Kollár Endre. A hatodik éve stabilan a top20 magyar étterem közé tartozó, Michelin Guide által ajánlott St. Andrea szeptember végén egy vadételeket felvonultató, izgalmas menüsorral ünnepelte az erdők leggazdagabb időszakát: a vad mellett a szelíd verzióban a húsmentes fogások kedvelői is egri borokkal párosított, négyfogásos menüsort kóstolhattak. Tányéron a tiszta ízű, kitűnő vadhúsok, erdei gombák, csipkebogyó és vackor.

Kép8-800x534.png

„A St. Andrea Restaurant életében Kollár Endre munkájával új fejezet kezdődik, vendégeink pedig továbbra is élvezhetik a névadó borászat által megalapozott, az étteremben pedig továbbörökített értékeket: megbízható minőséget, lezser elegancia és csúcsgasztronómia találkozását, bátor, de otthonos ízekkel. Endre személyében nem egy új séf kopogtatott be most hozzánk, hiszen a kezdetek óta stabil tagja volt csapatunknak. Tudása és hozzáállása alapján nem volt kérdés, hogy ő viszi tovább a konyhát, az elmúlt hónapokban mutatott kreatív szárnyalása pedig, hiszem, hogy sokunkat fog még elkápráztatni” – mondja Lizsicsár Miklós, az étterem vezetője, akit 2019-ben az Év Szervizembere címmel díjaztak.

ZX_15434-1-533x800.jpg

ZX_15099-2-533x800.jpg

A négyfogásos Magyar Vadak menüsor kizárólag két alkalommal, szeptember 29-én és 30-án volt kóstolható a Parlamenttől rövid sétára található St. Andrea Restaurantban. Kollár Endre séf maga is járja az erdőket, mezőket. Az általa megálmodott vad menüsor első ételeként fácán terrine-t készített vadbrokkolival és házi bodzalekvárral, meleg előételként egy igazi meglepetés, a szarvasburger érkezett erdei gombákkal és lágysajttal. A vacsorát egy elegáns fogás, a gím borjúgerinc koronázta meg, amelyet paszternákkal, csipkebogyóval és vackorral készítenek, az este lezárása pedig egy klasszikus máglyarakás volt.

ZX_15989-2-1200x1800 .jpg

ZX_15916-2-533x800.jpg

A szelíd, vagyis húsmentes menüsorban dry aged cékla találkozik meggyel és dióval, a burger erdei gombákkal és lágysajttal készült, a főétel pedig egy különleges étel, az újkáposzta mizóval és hagymákkal. A menüt a St. Andrea Borászat tételei kísérték – a pincészet Egri Bikavére idén bekerült a világ legjobb 50 borának válogatásába, ez nemcsak az egerszalóki pincészet, de a magyar borászat történetében is fontos mérföldkő, igazi ünnep.

Kollár Endre gyermekkora óta főz, saját bevallása szerint nem akart mindenáron séf lenni, csak azt tudta, hogy egész életében főzni szeretne. Konyhájában a hagyományos ízvilág dominál, törekvése, hogy a csúcsgasztronómia kreatív villanásai mellett vendégei otthonos, komfortos élménnyel vacsorázhassanak, az étterem és menüsora akár heti több alkalommal is biztos választás legyen a vendégkörnek. Endre a fenntartható szemlélet jegyében a szezonalitást és a helyi alapanyagok használatát szem előtt tartva dolgozik, célkitűzése szembe menni a csúcsgasztronómia sokszor pazarló karakterével, így az alapanyagok maximális felhasználására törekszik. A férfias, karakteres ízekkel főző séf ételeiben gyakori a meglepetés: szereti, ha a vendégek egy-egy különleges ízélmény váratlanságával szembesülnek.

ZX_16130-2-800x533.jpg

„Amikor a St. Andrea konyhájában vagyok, semmi más nem létezik, csak az étel és én. Szenvedéllyel főzök és ebből semmi nem tud kizökkenteni. Nem titok: most alakul ki az a stílus, amit a St. Andrea név alatt séfként én képviselhetek, a márka alapvető értékei, a minőség, a szeretet és az elhivatottság mellé most, bízom benne, hogy izgalmas, új világ rajzolódhat ki. Ennek felelősségével és izgalmával dolgozok minden nap.” – mondja Kollár Endre.

A Zsámbéki-medencéből származó séf természetközeli látásmódja elsőként a Magyar Vadak menüsorában mutatkozik meg. Az éttermi élményért a Budapest-szerte legendás, pontos és szórakoztató szervizről ismert Lizsicsár Miklós és csapata felelt, a poharakban a St. Andrea Borászat legszebb tételei, a tányérokon pedig a gazdag őszi erdő kincsei: szarvas, vackor, csipkebogyó, bodza és gombák, megismételhetetlen csúcsgasztronómiai élményre hangolva.

Fotók: Pixeltaster



Related

08/04/2022

Megnyitott a Boldogságos bár

Áprilistól bővül a St. Andrea Restaurant: a Michelin Guide által is ajánlott fine dining étterem tavasztól a Boldogságos bárban is várja vendégeit.

Reservation

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

Opening hours

Weekdays: 12:00—23:00
Saturday: 18:00—23:00

Sunday: closed (only open for private events)


Business lunch: on weekdays 12:00-15:00
Kitchen: 12:00-22:00

DRESS CODE

Smart casual

CANCELLATION OF A RESERVATION

If you are unable to attend at the time you have booked, please let us know on one of our contact details so that we can make an alternative reservation for another guest. Thank you!

PARKING

The entrance to St. Andrea Restaurant is located at the corner of Eiffel Palace, Bajcsy-Zsilinszky út 78. and Stollár Béla utca. Parking is available in the surrounding streets. Our colleagues will be happy to assist you with calling a driver service and ordering a taxi on your way out.

SMOKING

Our restaurant is non-smoking according to current legislation. Smoking is allowed at the public ashtrays on the side of the restaurant on Stollár Béla Street. 

CHILDREN

We kindly ask our guests to try to arrange childcare for their children under 12 years of age for the duration of their stay, thus facilitating their own and our other guests' undisturbed relaxation. 

PETS

Please do not bring your pets with you during your stay, as our restaurant is not suitable for pets.

Reservation Reservation