Virágzó találkozás húsvét előtt: borvacsorát adott a Louis Latour és a St. Andrea Borászat Egerszalókon
18/03/2022

Virágzó találkozás húsvét előtt: borvacsorát adott a Louis Latour és a St. Andrea Borászat Egerszalókon

Megismételhetetlen, nagyívű találkozásba hívta vendégeit Dr. Lőrincz György és a St. Andrea Borászat.

A világ egyik elismert, vezető borászata, a 225 évnyi gazdag múlttal rendelkező Maison Louis Latour és Christophe Deola birtokigazgató érkezett meghívásukra Egerszalókra. Március második hétvégéjén nagy borok különleges összecsengéseinek lehettek tanúi a vendégek, az este négyfogásos ételsorát pedig a Michelin Guide által is ajánlott St. Andrea Restaurant séfje, Kollár Endre prezentálta a vendégeknek. A borest ritmusát a francia borok és az azok kísérőiként megjelenő St. Andrea tételek adták, párok helyett egyedi és megismételhetetlen találkozásokban megfogalmazva.

kép1-loius.png

kép2-louis.png

Kép3.png

„Néhány évvel ezelőtt, egy reggelen a szőlőből tértem vissza a birtokra – mesélte az este során ifj. Lőrincz György – fáradt voltam, igyekeztem volna haza, de kollégáim jelezték, hogy borértő francia vendégünk érkezett. A bemutatkozáskor ismerősen csengett a „Latour” név, így maradtam egy hosszúra nyúló, közös kóstolásra, pincebemutatóra meglepetésvendégünkkel – most, évekkel később pedig kedves barátként köszönthetjük Christophe Deola-t, a Latour birtok igazgatóját, aki Burgundia legszebb tételeit hozta el nekünk.”

A több évszázados múltra visszatekintő, az egész világon elismert Maison Louis Latour és az idén húsz éves egerszalóki borászat történetében ugyan van még egy léptéknyi különbség, azonban ennél több az a hasonlóság, amely kirajzolódik közöttük: a föld és a bor iránti szenvedély és csillapíthatatlan kíváncsiság, a természet és az ember harmóniára törekvő együttélése, a bizalom és hit abban, hogy a birtok jövőjét az új generációk építik tovább. Az este a kortárs borászat két nagyjának megismételhetetlen, lelkesítő találkozása volt – húsvétra készülődve, minden pohár borban és tányáron az új kezdet reménységének megfogalmazásával.

Az este grandiózus nyitása a Corton-Charlemagne Grand Cru 2018 volt: a karakteres tétel őszibarack, friss mandula és vanília ízvilágú, enyhén sós visszhanggal. Kizárólag a tökéletes érettségben, kézzel szüretelt chardonnay-t préselnek, a mustot közepesen égetett, első töltésű hordókban érlelik évjárattól függően nagyjából 10 hónapig. Illatában könnyen felfedezhető a hordó fűszeressége: vanília, elegáns toastosság és érett ananász. Kóstolva ez a bor nagyon egyensúlyos, kifejezetten hosszú sós ásványos lecsengéssel – igazi burgundi. A bort a Wine Spectator 2021-ben a világ hatodik legjobb borának választotta, 95/100 ponttal. A borest vendégei pedig a látványos indításnál azt érezhették: ennél jobb helyen ma nem is lehetnének.  A tételt Kollár Endre séf első, üde fogása követte: a vörös garnéla citrusokkal, paradicsommal és korianderrel bátor és dinamikus indítása volt az estének, az Örökké Egri Cuvée Superior 2018 kíséretében.

Kép4-louis.png

Másodikként az este egyik kiemelkedő fogása, a kacsamáj torchon, barack, alma és kalács érkezett – az alma frissessége és az étel lágy, vaníliás utócsengése szép összhangban volt a borokkal. A Pernand-Vergelesses Premier Cru „En Caradeux” a francia birtok legszebb panorámájú területéről érkezett. A kóstolt tétel szép árnyalatokat mutat: vanília, mandula, ringló és briós. A borsor összeállításában közreműködő Berényi Oszvald, a St. Andrea Budapest sommelier-je így fogalmaz: „A második tétel, bár kategóriájában visszalépésnek tűnik, ám nagyon izgalmas, ásványos és komplex. Ha párhuzamot szeretnénk vonni a grand cru és a premier cru tétel között, az utóbbi inkább lendületes és gyümölcsös, ugyanakkor rendkívül impozáns a sorban. Ennek a bornak a barack, barackvirágos illat és ízjegyeit kihasználva választottuk a kacsamáj torchon borpárjaként.” A tétel magyar párja a St. Andrea Birtok egyik nagy, szeretet övezte tétele, a Mária Nagy-Eged-hegy Grand Superior 2018. A testes, komplex, egyensúlyos nagy fehérbor illatában és ízében déli gyümölcsök, vanília, briós tűnik elő, a dűlőre jellemző sós-krétás aláfestéssel. Kóstoláskor elegáns és őszinte boldogságérzést közvetít a vendégnek.

Kép5-louis.png

Kép6-louis.png

Az este folytatásában bemutatott, Latour család szülőfalujának nevét viselő Aloxe-Corton Premier Cru „Les Chaillots” 2018 elegáns gránát színben játszik, szerecsendió, cseresznye és fűszeres illatokkal, a nagysága ellenére könnyed befejezéssel. A Nagy-Eged Egri Bikavér 2018 a termőhely különleges bora, illatában a dűlőre jellemző teljes érettségű gyümölcsöket fedezhetünk fel: feketeszeder, áfonya, meggy, édesfűszerekkel. A borok nagyon szép összecsengésben voltak az étellel, a séf a mély ízek találkozásával játszó füstölt kacsamell, meggy, vadbrokkoli, mogyoró fogást kínálta. Közismert, hogy a Bikavér egy tradicionális házasítás, ahol a Kékfrankos a domináns szőlőfajta, mely 30-65 % között lehet a borban, mellette pedig minimum három, a bikavérekben engedélyezett fajtának is helyet kell kapnia. A Nagy-Eged dűlő 2018-as borának az ünnepi esten volt a világ-bemutatója, a bor várhatóan ősszel fog forgalomba kerülni.

Kép7-louis.png

Kép8-louis.png

A boreste következő tételpárja a Corton-Grancey Grand Cru 2018 és az Agapé Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2017 voltak, egy látványos, elegáns étel mellé kínálva. A francia bor illata pohárba töltve gazdag és mély, melyet enyhe és elegáns hordó fűszerek, friss dohányosság és csokoládé jellemez. A Pinot Noir tipikus gombás, avaros jegyei tűnnek fel, majd a poharunkban a bort megmozgatva határozottan érkeznek meg a piros- és feketebogyós gyümölcsök – ezek közül a legegyértelműbb a meggy, a feketecseresznye és az érett szeder illata, nagyon élvezhető apró szemcséjű, puha tanninokkal.

Az Agapé a St. Andrea Borászat különleges és egyedi vörösbora, melynek aromatikájában felfedezhető az érett fanyar gyümölcs, az áfonya és a feketeribizli jegyei, ami ásványos grafit és kovakő jegyekkel egészül ki. A bor minden kortya mély és elegáns, rendkívül hosszú lecsengésű, izgalmas Egri Bikavér. Az este főétele a férfias ízvilággal főző Kollár Endre séf ismert fogása, a gím borjúgerinc, pasztinák, csipkebogyó, ahol az erdők legszebb kincsei kerültek tányérra, szép összhangban a nagy tételekkel.

Kép9-louis.png

Kép10-louis.png

Kép11-louis.png

A borest két világ, két nemzetközileg elismert borászat ünnepi találkozása volt, akikben a legfontosabb közös nevező, hogy szeretnék, ha a magas színvonalú szakmai teljesítményük örömmel párosulna: boraik boldogságot, különleges pillanatokat szeretnének nyújtani a családjuk, a munkatársaiknak és a borfogyasztóknak egyaránt. A borokról és a szőlőbirtokaik történetéről a két Lőrincz György és Christophe Deola meséltek, szeretettel, humorral, alázattal és hittel átszőtt történetekben, időről időre hangsúlyozva: a két borászat egy estére összefonódó története áldás és ajándék, emelkedett pillanat.

Az este zárásaként a vendégek Kollár Endre séf „Boldogasszony” elnevezésű desszertjét kóstolhatták. A tányéron a rózsa, a málna és a kamilla találkozásait a St. Andrea Budapest sommelier-jének izgalmas választása, a Nagy-Eged-hegy Nagykadarka 2019 kísérte, felerősítve a desszert gazdag gyümölcsös világát és hosszúra nyújtott visszhangot adva az utolsó falat rózsának. Ez a találkozás az este egyik meglepetése volt: különleges élmény, bátor és megosztó lehet egy vörösbor és desszert párosítása. A választásról a sommelier így mesél: „A Nagy-Eged-hegy borokban mindig felfedezhető egy nagyon mély rumos-meggyes, gyümölcsös vonal. A most kóstolt borban a dűlőszelektált Kadarka lágy tanninjai, a málnás-szedres illat és ízvilág a jelentősen magas, de megbújt alkoholtartalom és az egyetlen gramm maradék cukor tökéletesen harmonizál a desszertünkkel – egy dologban biztos vagyok: emlékezetes marad.”

Kép12-louis.png

Kép13-louis.png

Az esten nem maradtak el a nagy pillanatok, megrendítő kóstolásélmények, melyeket a könnyed zenei aláfestés, a két Lőrincz György és Christophe Deola őszinte szívvel elmondott, személyes történetei tettek igazán közvetlenné. A borsor kóstolása közben a vendégek az egerszalóki dombok látványát élvezhették a borászat nagy ablakain túl, az asztalokon pedig a teret betöltő melegségtől szélesebbre nyitották szirmaikat a nárciszok. A St. Andrea Szőlőbirtok és a Maison Louis Latour ízélményekben gazdag, virágillatú borestjén úgy érezhettük: ezen a napon egy kicsit szorosabbra fonta ölelését körülöttünk az Isten.

Related

Reservation

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

Opening hours

Weekdays: 12:00—23:00
Saturday - Sunday: closed



Business lunch: 12:00-15:00
Kitchen: 12:00-22:00
A'la carte: 18:00-22:00

DRESS CODE

Smart casual

CANCELLATION OF A RESERVATION

If you are unable to attend at the time you have booked, please let us know on one of our contact details so that we can make an alternative reservation for another guest. Thank you!

PARKING

The entrance to St. Andrea Restaurant is located at the corner of Eiffel Palace, Bajcsy-Zsilinszky út 78. and Stollár Béla utca. Parking is available in the surrounding streets. Our colleagues will be happy to assist you with calling a driver service and ordering a taxi on your way out.

SMOKING

Our restaurant is non-smoking according to current legislation. Smoking is allowed at the public ashtrays on the side of the restaurant on Stollár Béla Street. 

CHILDREN

We kindly ask our guests to try to arrange childcare for their children under 12 years of age for the duration of their stay, thus facilitating their own and our other guests' undisturbed relaxation. 

PETS

Please do not bring your pets with you during your stay, as our restaurant is not suitable for pets.