Köszönet a konyháról – topséfek főztek ebédet az Országos Mentőszolgálat munkatársainak
Budapesti topéttermek, a St. Andrea Restaurant és a Terra Restaurant csapata főzött ebédet két napon az Országos Mentőszolgálat munkatársainak.
A világ egyik elismert, vezető borászata, a 225 évnyi gazdag múlttal rendelkező Maison Louis Latour és Christophe Deola birtokigazgató érkezett meghívásukra Egerszalókra. Március második hétvégéjén nagy borok különleges összecsengéseinek lehettek tanúi a vendégek, az este négyfogásos ételsorát pedig a Michelin Guide által is ajánlott St. Andrea Restaurant séfje, Kollár Endre prezentálta a vendégeknek. A borest ritmusát a francia borok és az azok kísérőiként megjelenő St. Andrea tételek adták, párok helyett egyedi és megismételhetetlen találkozásokban megfogalmazva.
„Néhány évvel ezelőtt, egy reggelen a szőlőből tértem vissza a birtokra – mesélte az este során ifj. Lőrincz György – fáradt voltam, igyekeztem volna haza, de kollégáim jelezték, hogy borértő francia vendégünk érkezett. A bemutatkozáskor ismerősen csengett a „Latour” név, így maradtam egy hosszúra nyúló, közös kóstolásra, pincebemutatóra meglepetésvendégünkkel – most, évekkel később pedig kedves barátként köszönthetjük Christophe Deola-t, a Latour birtok igazgatóját, aki Burgundia legszebb tételeit hozta el nekünk.”
A több évszázados múltra visszatekintő, az egész világon elismert Maison Louis Latour és az idén húsz éves egerszalóki borászat történetében ugyan van még egy léptéknyi különbség, azonban ennél több az a hasonlóság, amely kirajzolódik közöttük: a föld és a bor iránti szenvedély és csillapíthatatlan kíváncsiság, a természet és az ember harmóniára törekvő együttélése, a bizalom és hit abban, hogy a birtok jövőjét az új generációk építik tovább. Az este a kortárs borászat két nagyjának megismételhetetlen, lelkesítő találkozása volt – húsvétra készülődve, minden pohár borban és tányáron az új kezdet reménységének megfogalmazásával.
Az este grandiózus nyitása a Corton-Charlemagne Grand Cru 2018 volt: a karakteres tétel őszibarack, friss mandula és vanília ízvilágú, enyhén sós visszhanggal. Kizárólag a tökéletes érettségben, kézzel szüretelt chardonnay-t préselnek, a mustot közepesen égetett, első töltésű hordókban érlelik évjárattól függően nagyjából 10 hónapig. Illatában könnyen felfedezhető a hordó fűszeressége: vanília, elegáns toastosság és érett ananász. Kóstolva ez a bor nagyon egyensúlyos, kifejezetten hosszú sós ásványos lecsengéssel – igazi burgundi. A bort a Wine Spectator 2021-ben a világ hatodik legjobb borának választotta, 95/100 ponttal. A borest vendégei pedig a látványos indításnál azt érezhették: ennél jobb helyen ma nem is lehetnének. A tételt Kollár Endre séf első, üde fogása követte: a vörös garnéla citrusokkal, paradicsommal és korianderrel bátor és dinamikus indítása volt az estének, az Örökké Egri Cuvée Superior 2018 kíséretében.
Másodikként az este egyik kiemelkedő fogása, a kacsamáj torchon, barack, alma és kalács érkezett – az alma frissessége és az étel lágy, vaníliás utócsengése szép összhangban volt a borokkal. A Pernand-Vergelesses Premier Cru „En Caradeux” a francia birtok legszebb panorámájú területéről érkezett. A kóstolt tétel szép árnyalatokat mutat: vanília, mandula, ringló és briós. A borsor összeállításában közreműködő Berényi Oszvald, a St. Andrea Budapest sommelier-je így fogalmaz: „A második tétel, bár kategóriájában visszalépésnek tűnik, ám nagyon izgalmas, ásványos és komplex. Ha párhuzamot szeretnénk vonni a grand cru és a premier cru tétel között, az utóbbi inkább lendületes és gyümölcsös, ugyanakkor rendkívül impozáns a sorban. Ennek a bornak a barack, barackvirágos illat és ízjegyeit kihasználva választottuk a kacsamáj torchon borpárjaként.” A tétel magyar párja a St. Andrea Birtok egyik nagy, szeretet övezte tétele, a Mária Nagy-Eged-hegy Grand Superior 2018. A testes, komplex, egyensúlyos nagy fehérbor illatában és ízében déli gyümölcsök, vanília, briós tűnik elő, a dűlőre jellemző sós-krétás aláfestéssel. Kóstoláskor elegáns és őszinte boldogságérzést közvetít a vendégnek.
Az este folytatásában bemutatott, Latour család szülőfalujának nevét viselő Aloxe-Corton Premier Cru „Les Chaillots” 2018 elegáns gránát színben játszik, szerecsendió, cseresznye és fűszeres illatokkal, a nagysága ellenére könnyed befejezéssel. A Nagy-Eged Egri Bikavér 2018 a termőhely különleges bora, illatában a dűlőre jellemző teljes érettségű gyümölcsöket fedezhetünk fel: feketeszeder, áfonya, meggy, édesfűszerekkel. A borok nagyon szép összecsengésben voltak az étellel, a séf a mély ízek találkozásával játszó füstölt kacsamell, meggy, vadbrokkoli, mogyoró fogást kínálta. Közismert, hogy a Bikavér egy tradicionális házasítás, ahol a Kékfrankos a domináns szőlőfajta, mely 30-65 % között lehet a borban, mellette pedig minimum három, a bikavérekben engedélyezett fajtának is helyet kell kapnia. A Nagy-Eged dűlő 2018-as borának az ünnepi esten volt a világ-bemutatója, a bor várhatóan ősszel fog forgalomba kerülni.
A boreste következő tételpárja a Corton-Grancey Grand Cru 2018 és az Agapé Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2017 voltak, egy látványos, elegáns étel mellé kínálva. A francia bor illata pohárba töltve gazdag és mély, melyet enyhe és elegáns hordó fűszerek, friss dohányosság és csokoládé jellemez. A Pinot Noir tipikus gombás, avaros jegyei tűnnek fel, majd a poharunkban a bort megmozgatva határozottan érkeznek meg a piros- és feketebogyós gyümölcsök – ezek közül a legegyértelműbb a meggy, a feketecseresznye és az érett szeder illata, nagyon élvezhető apró szemcséjű, puha tanninokkal.
Az Agapé a St. Andrea Borászat különleges és egyedi vörösbora, melynek aromatikájában felfedezhető az érett fanyar gyümölcs, az áfonya és a feketeribizli jegyei, ami ásványos grafit és kovakő jegyekkel egészül ki. A bor minden kortya mély és elegáns, rendkívül hosszú lecsengésű, izgalmas Egri Bikavér. Az este főétele a férfias ízvilággal főző Kollár Endre séf ismert fogása, a gím borjúgerinc, pasztinák, csipkebogyó, ahol az erdők legszebb kincsei kerültek tányérra, szép összhangban a nagy tételekkel.
A borest két világ, két nemzetközileg elismert borászat ünnepi találkozása volt, akikben a legfontosabb közös nevező, hogy szeretnék, ha a magas színvonalú szakmai teljesítményük örömmel párosulna: boraik boldogságot, különleges pillanatokat szeretnének nyújtani a családjuk, a munkatársaiknak és a borfogyasztóknak egyaránt. A borokról és a szőlőbirtokaik történetéről a két Lőrincz György és Christophe Deola meséltek, szeretettel, humorral, alázattal és hittel átszőtt történetekben, időről időre hangsúlyozva: a két borászat egy estére összefonódó története áldás és ajándék, emelkedett pillanat.
Az este zárásaként a vendégek Kollár Endre séf „Boldogasszony” elnevezésű desszertjét kóstolhatták. A tányéron a rózsa, a málna és a kamilla találkozásait a St. Andrea Budapest sommelier-jének izgalmas választása, a Nagy-Eged-hegy Nagykadarka 2019 kísérte, felerősítve a desszert gazdag gyümölcsös világát és hosszúra nyújtott visszhangot adva az utolsó falat rózsának. Ez a találkozás az este egyik meglepetése volt: különleges élmény, bátor és megosztó lehet egy vörösbor és desszert párosítása. A választásról a sommelier így mesél: „A Nagy-Eged-hegy borokban mindig felfedezhető egy nagyon mély rumos-meggyes, gyümölcsös vonal. A most kóstolt borban a dűlőszelektált Kadarka lágy tanninjai, a málnás-szedres illat és ízvilág a jelentősen magas, de megbújt alkoholtartalom és az egyetlen gramm maradék cukor tökéletesen harmonizál a desszertünkkel – egy dologban biztos vagyok: emlékezetes marad.”
Az esten nem maradtak el a nagy pillanatok, megrendítő kóstolásélmények, melyeket a könnyed zenei aláfestés, a két Lőrincz György és Christophe Deola őszinte szívvel elmondott, személyes történetei tettek igazán közvetlenné. A borsor kóstolása közben a vendégek az egerszalóki dombok látványát élvezhették a borászat nagy ablakain túl, az asztalokon pedig a teret betöltő melegségtől szélesebbre nyitották szirmaikat a nárciszok. A St. Andrea Szőlőbirtok és a Maison Louis Latour ízélményekben gazdag, virágillatú borestjén úgy érezhettük: ezen a napon egy kicsit szorosabbra fonta ölelését körülöttünk az Isten.
Budapesti topéttermek, a St. Andrea Restaurant és a Terra Restaurant csapata főzött ebédet két napon az Országos Mentőszolgálat munkatársainak.
A borászati lapban ezúttal a St. Andrea Restaurant szerepel: nagyinterjú készült Lizsicsár Miklós étteremvezetővel és Kollár Endre séffel, a beszélgetés mellett pedig négy ünnepi recept és borpárosítás is elérhető, összesen hat oldalon.